Održana Konferencija Montenegroberze 2018

Navedeni događaj okupio je oko 150 najeminentnijih ličnosti sa područja tržišta kapitala iz Crne Gore i regiona, te brojne eksperte sa finansijskih tržišta iz Evrope.

17. oktobar 2018.

Povodom 25 godina postojanja, Montenegroberza AD Podgorica je u petak 12. oktobra u hotelu Hilton, organizovala Konferenciju. Navedeni događaj okupio je oko 150 najeminentnijih ličnosti sa područja tržišta kapitala iz Crne Gore i regiona, te brojne eksperte sa finansijskih tržišta iz Evrope.

Konferenciju su otvorili Izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović, Državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore Branislav Todorović i Izvršni potpredsjednik Istanbulske berze Mehmet Gonen.

Konferencija je bila podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu učesnici su imali priliku da čuju o modalitetima razvoja tržišta kapitala kao i da dobiju odgovor na pitanje, da li je održivo poslovanje malih – nacionalnih berzi. O navedenim temama, govorili su predstavnici berzi iz regiona i najuspješnijih investicionih društava: Dr Ludwig Niessen Operativni Direktor Bečke berze, Ludwik Sobolewski bivši Izvršni direktor Varšavske berze i berze iz Bukurešta, Nikolay Vasilev CFA Partner investicionog društva Expat Capital Bugarska, Siniša Krneta Izvršni direktor Beogradske berze, Daniel Kormoczi Zamjenik Izvršnog direktora Budimpeštanske berze i Ivana Gažić Izvršni direktor Zagrebačke berze, dok je moderator panela bio dr Zoran Đikanović,predsjednik Komisije za tržište kapitala.

Učesnici su nakon veoma interesantne rasprave i komentara, zajednički ocijenili da je kvalitetno domaće tržište kapitala veoma značajno za svaku državu i da su nove tehnologije ključ za dalji uspjeh, a da su odredbe Zakona o tržištu kapitala šansa koja se može iskoristiti za kreiranje novih tržišta, platformi i instrumenata. Svi učesnici panela su se složili da ovakvi skupovi značajno doprinose kreiranju pravaca i mogućnosti razvoja, jer se razmijenjuju iskustva većeg broja zemalja koje su imale sličan istorijski koncept razvoja. Na ovaj način moguće je učiti na tuđim greškama , ali i primjenjivati uspješne modele razvoja drugih zemalja.

Drugi dio Konferencije je bio rezervisan za prezentacije najboljih crnogorskih kompanija, odnosno za organizaciju Investitorske konferencije – Road Show.Kompanije koje su se predstavile investicionoj javnosti su : Crnogorski Telekom AD Podgorica, 13 Jul Plantaže AD Podgorica, HG Budvanska rivijera AD AD Budva, Crnogorski elektroprenosni sistem AD Podgorica i Jugopetrol AD.Učesnici su imali prilike da se detaljnije upoznaju sa rezultatima, planovima i očekivanjima najuspješnijih kompanija koje su listirane na crnogorskom tržištu kapitala, nakon čega je konstatovano da u odnosu na prvu Investitorsku konferenciju održanu prošle godine imamo mnogo veće interesovanje i samih učesnika, ali i kompanija koje su se prezentovale. Samim tim očekujemo da će svaka naredna Konferencija biti veća i uspješnija i značajno doprinositi budućem razvoju tržišta kapitala.

Prezentacije panelista i predstavnika kompanija koje su se predstavile na Konferenciji Montenegroberze, mogu se preuzeti ovdje.

Izvor: Montenegroberza